diumenge, 29 de maig del 2016

sopà / sopa dulce

“La sopà”, és un dolç típic de les comarques de L'alcoià i el Comtat, on encara perdura la seua elaboració casolana, però també ho és d'altres comarques de la Comunitat Valenciana i, amb tota seguretat, d'altres zones de la nostra península.

El que inicialment cridava la meua atenció era el nom que rep aquest plat en la nostra zona i altres zones de la Comunitat Valenciana:”sopà”; sent que en la seua versió actual més aviat sembla una variació de les “natilles amb galeta”.

D'altra banda, en els meus records d'infantesa perduraven imatges del costum de desdejunar tots els dies sopes, consistents en un bol replet de fines llesques de pa sec que es cobrien amb cafè o malt escaldat i s'endolcia amb una mica de sucre; si la família tenia una cabra pròpia a voltes s'incloïa llet. La incorporació generalitzada de productes làctics en la nostra dieta rural va ser molt posterior, iniciant-se amb la llet en pols i la llet condensada, ja finalitzant els anys 1950.

La sopa, a l'origen, era tan sol un tros de pa mullat amb brou, vi, etc., que va millorar culinariamenteamb el córrer dels segles. El seu origen va haver de coincidir amb el descobriment del foc. No obstant açò, “les natilles” (el nom de les quals deriva de nata), s'atribueixen a les elaboracions monacals de l'edat mitjana, on llet, ous i sucre eren matèries disponibles.

Revisant les receptes de la “sopà” al meu abast, observe que l'últim ingredient incorporat en el temps a la recepta són els rovells d'ou, quasi al mateix temps que s'incorpora la llet de vaca. Les receptes més antigues són aquelles compostes per “panou”, llet d'ametles, farina d'arròs, sucre, canyella i pell de llimó.

Evidentment, unes sopes fetes amb fines llesques de “panou” sec, cobert amb llet d'ametles ensucrada i aromatitzada, es transformaven en unes estupendes postres que es milloraven espessint-ho amb farina d'arròs o de dacsa. Aquest plat era una mica més especial que unes senzilles sopes, era una autèntica ”sopà”.

És fàcil imaginar el procés d'incorporació de rovells i de llet de vaca a l'elaboració. Així doncs, amb el pas del temps, vària la recepta i perdura el seu nom.

Aquesta és la recepta. Espere que us agrade.
                                              **********************
“La sopà”, es un postre típico de las comarcas de L’alcoià i el Comtat, donde aún perdura su elaboración casera, pero también lo es de otras comarcas de la Comunidad Valenciana y, con toda seguridad, de otras zonas de nuestra península.

Lo que inicialmente llamaba mi atención era el nombre que recibe este plato en nuestra zona y otras zonas de la Comunidad Valenciana:”sopà”; siendo que en su versión actual más bien parece una variación de las “natillas con galleta”.

Por otra parte, en mis recuerdos de niñez perduraban imágenes de la costumbre de desayunar todos los días sopas, consistentes en un tazón repleto de finas rebanadas de pan seco que se cubrían con café o malta escaldada y se endulzaba con un poco de azúcar; si la familia tenía una cabra propia a veces se incluía leche. La incorporación generalizada de productos lácteos en nuestra dieta rural fue muy posterior, iniciándose con la leche en polvo y la leche condensada, ya finalizando los años 1950.

La sopa, en su origen, era tan solo un trozo de pan mojado con caldo, vino, etc., que fue mejorando culinariamente con el correr de los siglos. Su origen debió coincidir con el descubrimiento del fuego. Sin embargo, “las natillas” (cuyo nombre deriva de nata), se atribuyen a las elaboraciones monacales de la edad media, donde leche, huevos y azúcar eran materias disponibles.

Revisando las recetas de la “sopà” a mi alcance, observo que el último ingrediente incorporado en el tiempo a la receta son las yemas de huevo, casi al mismo tiempo que se incorpora la leche de vaca. Las recetas más antiguas son aquellas compuestas por “panquemado”, leche de almendras, harina de arroz, azúcar, canela y piel de limón.

Evidentemente, unas sopas hechas con finas rebanadas de “panou” seco, cubierto con leche de almendras azucarada y aromatizada, se transformaban en un estupendo postre que se mejoraba espesándolo con harina de arroz o de maíz. Este plato era algo más especial que unas sencillas sopas, era una auténtica ”sopà”.

Es fácil imaginar el proceso de incorporación de yemas y de leche de vaca a la elaboración. Así pues, con el paso del tiempo, varia la receta i perdura su nombre.

Esta es la receta. Espero que os guste.
Sopá
INGREDIENTS
• 2 gots de llet.
• 2 rovells d'ou,
• 125 g de sucre.
• 2 cullerades de midó (maicena).
• 12 bescuitets.
• Una vareta de canella en rama, un poc de canella en pols i corfa de llima.
MANERA DE FER
PER FER LA SOPA DOLÇA:
-Bullir, en un cassó gran, la llet amb la canella en rama i la pell de llima.
-Desfer el midó en 1/2 gotet de llet.
-Posar  la resta de llet, els rovells, el midó i el sucre.
-Posar-lo al foc suau i remenar-ho per que no es creme.
-Abans que comence a bullir, retirar-ho del foc.
PER PREPARAR EL PLAT:
En una font fonda, col·locar una tongada de bescuits, un altra de sopa dolça, alternant-les.
Abans de servir empolvorar-la amb canella en pols i sucre.
Anotacions: Es pot posar un poc de sucre cremat a la base de la font abans d'afegir els bescuits i la sopà dolça. Es pot utilitzar bescuits xicotets o trossos de "panou", de magdalenes, de "mones" o de coca de mida; aprofitant qualsevol resta que tinguem a mà i que ens agrade per a fer aquest dolç.
                                              ***********************
INGREDIENTES
• 2 vasos de leche.
• 2 yemas de huevo,
• 125 g de azúcar.
• 2 cucharadas de almidón (maicena).
• 12 bizcohos pequeños.
• Un palo de canela en rama, un poco de canela en  polvo y corteza de limón.
MANERA DE HACER
PARA HACER LA SOPA DULCE:
-Hervir la leche, en uno cazo grande, con la canela en rama y la piel de limón.
-Deshacer el almidón en 1/2 caso de leche.
-Poner el resto de leche las yemas, el almidón y el azúcar.
-Ponerlo al fuego y removerlo por que no se queme.
-Antes de que empieze a hervir, retirarlo del fuego.
PARA PREPARAR EL PLATO:
En una fuente fonda, colocar una tongada de bizcochos, otra de sopa dulce, alternándolas.
Antes de servir espolvorearla con canela y azúcar.
Anotaciones: Se puede poner un poco de azúcar quemado a la base de la fuente antes de añadir los bizcochos y la sopa dulce. Se puede utilizar bizcochos pequeños o trozos de "panquemado", de madalenas, de "monas" o  de coca de medida; aprovechando cualquier resto que tengamos a mano y que nos guste para hacer este dulce.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada