divendres, 3 d’abril del 2015

Rosquetes amb ou (Torrijas)

Les postres per excel·lència de la Setmana Santa és sense cap dubte les "rosquetes amb ou". Son postres molt antigues, d'origen humil i de preparació senzilla, que reinen en aquests dies i cal aprofitar l'ocasió per a menjar-ho fins a afartar-se.
El fet de reutilitzar pa sec, utilitzar ingredients disponibles en tots els rebosts (ou, llet i sucre) i una tècnica senzilla d'elaboració, poden explicar la seua popularitat i supervivència a través del temps, encara que reaparega solament una vegada a l'any.
Unes bones "rosquetes amb ou", requereixen d'altres dos ingredients, molt escassos actualment, que són temps i paciència. És un procés senzill però laboriós que mereix la pena fer a casa, per a poder menjar-les acabades de fer, quan estiguen quasi gelades. ¡Una delicia!
Que millor que aprofitar estes vacances per a ficar-nos en la cuina i gaudir elaborant-les i regalant-nos aquest banquet de cuaresma.

Espere que us agrade la recepta.






ROSQUETES AMB UO (TORRIJAS)
INGREDIENTS (Per a unes 12 rosquetes)
 • 1 o 2 fogasses de pa (uns 800 g), millor si és de dos dies.
 • 1 litre de llet (la quantitat de llet depèn del tipus de pa).
 • 4 cullerades de sucre, 2 palets de canella en rama i corfa d'una llima.
 • 3 o 4 ous frescs.
 • Facultatiu: 250 ml de nata liquida i una baina de vainilla.
 • Oli d'oliva abundant per a fregir-les.
 • Sucre i canella en pols.

MANERA DE FER
- En un cassó afegir la llet, el sucre (no m'agrada molt dolç perquè després ja es passa per sucre amb canyella), la pell de llimó (sense la part blanca de l'interior ), els palets de canyella en rama i, si us agrada, la nata i la vainilla.
- Calfar al foc fins que arribe quasi a bullir. És important que es calfe a foc lent i es deixe refredar i reposar perquè la llet absorbisca ben bé els sabors i aromes, encara que és millor traure la pell de llimó del cassó quan s'apage el foc, perquè amarga .
- Mentrestant, tallar el pa a llesques d'un dit de grosses. Col·locar les llesques en una font fonda.
- Quan la llet estiga freda i reposada tirar-la amb atenció per damunt del pa.
- Donar la volta a les llesques i deixar que s'ameren bé de la llet. Quant més amerades, més fines queden.
- Posar la paella amb oli a calfar.
- Batre els ous com per a truita.
- Agafar d'una en una les llesques i estrènyer-les suaument entre les dues mans escorrent-les una mica per a eliminar l'excés de llet, passar-les per l'ou (per les dues cares), fregir-les amb atenció perquè no es cremen (aproximadament un minut per cara).
- Traure-les i posar-les en una font amb un paper absorbent perquè no queden olioses. 
- Quan ja estiguen totes les rosquetes amb ou fetes, mesclar en un plat sucre i canella en la proporció que us semble bé, passar cada una de les rosquetes amb ou per esta mescla.
- Col·locar-les en un plat preparades per a menjar.

Notes:
. És important que es trie un bon pa, de molla consistent i densa, que tinga capacitat de absorció i no es trenque fàcilment quan es remulle. Podeu fer-lo vosaltres mateix a casa. La fogassa clasica va molt be i permet llevar la corfa a les llesques.
. Igualment, és preferible que la llet siga sencera. Podeu enriquir-la amb 250 ml de nata liquida perquè estiga mes densa i gustosa. 
.  L'oli d'oliva ha de ser suau (evitar olis de collita recent i d'oliva verda) i ha d'estar calent quan s'introduïsca la primera llesca amb ou i mantenir a temperatura mitjana durant tot el procés (és important controlar el foc i el nombre de llesques amb ou que es frigen alhora). Retirar les restes d'ou que van quedant en la paella perquè no es cremen, donen mal sabor a l'oli i embruten les rosquetes.
Las mesures dels ingredients son aproximades. La quantitat de sucre es al gust de cadascú.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada