dijous, 26 de març del 2015

Safanòries en "aigua i sal"

Està finalitzant la temporada de les safanòries morades. L'època de la seua recol·lecció va des de novembre fins a març.

En la meua comarca cridem "safanòries" a les morades (encara que per dins son blanques) i "carlotes" a les color taronja.

Sempre m'han agradat molt en "aigua i sal" i crues en amanida, així que he comprat les últimes d'aquesta temporada, en una verduleria de Muro d'Alcoi, per a preparar un pot de safanòries adobades. Solc tenir-ne sempre disponibles durant la seua temporada. 

Les safanòries morades posseeixen una classe de pigments completament diferent a les taronges (les antocianinas que són poderosos antioxidants), tenyeixen com la remolatxa, tenen un sabor més dolç i amb matisos un poc ‘picants’ que em recorden al rave. Al seu costat, la "carlota" sembla "la insulsa de la família".

Afortunadament, les safanóries morades segueixen conrean-se a la Comunitat Valenciana, i crec que també a Catalunya i Balears i en alguna zona localitzada de Màlaga.

Aquestes són les meues safanòries en "aigua i sal". Espere que us agraden.
                                        *******************
Está finalizando la temporada de las zanahorias moradas. La época de su recolección va desde noviembre hasta marzo.

En mi comarca llamamos "safanòries" a las moradas (aunque por dentro son blancas) y "carlotes" a las de color naranja.

Siempre me han gustado mucho en "agua y sal" y crudas en ensalada, así que he comprado las últimas de esta temporada, en una verdulería de Muro de Alcoy, para preparar un bote de zanahorias adobadas. Suelo tener siempre disponibles durante su temporada. 

Las zanahorias moradas poseen una clase de pigmentos completamente diferente a las naranjas (las antocianinas que son poderosos antioxidantes), tiñen como la remolacha, tienen un sabor más dulce y con matices un poco ‘picantes’ que me recuerdan al rábano. A su lado, la zanahoria naranja parece "la insulsa de la familia".

Afortunadamente, las zanahorias moradas siguen cultivandose en la Comunidad Valenciana, y creo que también en Cataluña y Baleares y en alguna zona localizada de Málaga.

Estas son mis zanahorias en "agua y sal". Espero que os gusten.

safanòries en aigua-sal



INGREDIENTS:
- 400 grams de safanòries
- 400 ml de aigua (un got i 3/4 de got)
- 150 ml de vinagre de vi blanc (3/4 de got)
- 35 grams de sal (dues cullerades soperes)
- Un pot de vidre de un litre
MANERA DE FER:
- Pelar i trossejar les safanòries, primer partir-les a quarts i desprès a trossos mes xicotets.
- Introduir-les en el pot fins a omplir-ho.
- Mesclar l'aigua, el vinagre i la sal. Remenar per mesclar-los bé.
- Abocar la mescla en el pot fins que arribe a la vora. Tapar.
- Deixar macerar una setmana abans de menjar-les.

Nota: La proporció normal és aproximadament de quatre parts d'aigua per una de vinagre. Pot variar-se aquesta proporció  i la quantitat de sal en funció del gust de cadascun.
Es recomana utilitzar aigua sense clor.
El liquid es tenyirà de roig.
                                           ********************
INGREDIENTES:
- 400 gramos de zanahorias moradas
- 400 ml de agua (un vaso y 3/4 de vaso)
- 150 ml de vinagre de vino blanco (3/4 de vaso)
- 35 gramos de sal (dos cucharadas soperas)
- Un bote de vidrio de un litro
MANERA DE HACER:
- Pelar y trocear las zanahorias, primero partirlas a cuartos y despues a trozos mas pequeños.
- Introducirlas en el bote hasta llenarlo.
- Mezclar el agua, el vinagre y la sal. Remover para mezclarlos bien.
- Abocar la mezcla en el bote hasta que llego al borde. Tapar.
- Dejar macerar una semana antes de comerlas.

Nota: La proporción normal para el encurtido es aproximadamente de cuatro partes de agua por una de vinagre. Puede variarse esta proporción y la cantidad de sal en función del gusto de cada uno.
Se recomienda utilizar agua sin cloro.
Es normal que el liquido se tiña de rojo.

1 comentari:

  1. Bueno pues me voy a preparar les safanories que compre en el mercado de Tarragona, solo hay un puesto que las tienen, y de un día para el otro.
    Gracias por la receta.

    ResponElimina