dimarts, 10 de març del 2015

Bunyols de carabassa

El bunyol de carabassa és un dolç molt unit a la festa de Sant Josep.

La meua àvia materna es deia Josefina perquè va nàixer el dia de Sant Josep, Jo la recorde molt bé perquè la seua llarga vida ( ens va faltar quan tènia 99 anys) em va permetre gaudir d'ella durant una part important de la meua. La seua tercera filla ( en va tenir quatre), també es deia Josefina (encara que familiarment la cridàvem Fina). La seua tercera néta (en va tenir cinc) també va heretar el nom (encara que la cridem Pepa). Així que la meua àvia Josefina tenia motius per a fer molts bunyols de carabassa per aquestes dates, i ens va deixar aquesta tradició: no hi ha celebració de Sant Josep com cal sense bunyols de carabassa.

No he heretat el nom de la meua àvia materna (la meua mare va ser la quarta filla), però si he heretat el seu paelló per a fer bunyols i la seua bunyolera.

Fer bunyols de carabassa sempre ha sigut un ritual, que congrega a família i amics. El procés és una mica laboriós i permet fer xarrada mentre es van degustant els bunyols que ixen calentets del paelló. Tothom fa el tast i opina del resultat. Una bona xocolata a la tassa arrodoneix la celebració.

Romans i després moriscs, van ser els primers consumidors de bunyols. És una preparació molt antiga en la cuina mediterrània: masa de farina fregida en abundant oli calent.

La masa bàsica es fa amb farina i aigua i s'han anat incorporant altres ingredients com llevat, llet, ous, etc. apareixent diverses receptes. En els nostres bunyols, es va incorporar a més un ingredient provinent d'America i molt benvolgut en les nostres terres: la carabassa.

El bunyol de carabassa té la masa menys lleugera que la dels "bunyols de vent" i precisa del característic forat en el seu centre, que permetrà passar l'oli i garantirà una cocció adequada i homogènia. Així que, és recomanable utilitzar una bunyolera (es requereix molta practica i destresa per a fer-los directament amb la mà) i una manega pastissera o cassó xicotet per a emplenar-la.

Cercar una bona carabassa, dolça i saborosa ( s'utilitza molt la carabassa de cacauet), i disposar d'un bon oli d'oliva suau, són condicions indispensables per a gaudir de bons bunyols.

Aquesta es la recepta. Espere que us agrade.
                                                  *********************
El buñuelo de calabaza es un dulce muy unido a la fiesta de Sant Jose.

Mi abuela materna se llamaba Josefina porque nació el día de San Jose, Yo la recuerdo muy bien porque su larga vida ( nos faltó cuando tenia 99 años) me permitió disfrutar de ella durante una parte importante de la mía. Su tercera hija ( tuvo cuatro), también se llamaba Josefina (aunque familiarmente se llamaba Fina). Su tercera nieta ( tuvo cinco) también heredó el nombre (aunque le llamamos Pepa). Así que, mi abuela Josefina tenía motivos para hacer muchos buñuelos de calabaza por estas fechas, y nos dejó esta tradición: no hay celebración de San Jose como es debido sin buñuelos de calabaza.

No he heredado el nombre de mi abuela materna (mi madre fue su cuarta hija), pero si he heredado su paellón para hacer buñuelos y su buñolera.

Hacer buñuelos de calabaza siempre ha sido un ritual, que congrega a familia y amigos. El proceso es un poco laborioso y permite hacer charla mientras se van degustando los buñuelos que salen calentitos del paellón. Todo el mundo hace la cata y opina del resultado. Un buen chocolate a la taza redondea la celebración.

Romanos y después moriscos, fueron los primeros consumidores de buñuelos. Es una preparación muy antigua en la cocina mediterránea: masa de harina frita en abundante aceite caliente.

La masa básica se hace con harina y agua y se han ido incorporando otros ingredientes como levadura, leche, huevos, etc. apareciendo varias recetas. En nuestros buñuelos, se incorporó además un ingrediente proveniente de America y muy querido en nuestras tierras: la calabaza.

El buñuelo de calabaza tiene la masa menos ligera que la de los "buñuelos de viento" y precisa del característico agujero en su centro, que permitirá pasar el aceite y garantizará una cocción adecuada y homogénea. Así que, es recomendable utilizar una buñolera (se requiere mucha practica y destreza para hacerlos directamente con la mano) y una manga pastelera o cazo pequeño para rellenarla.

Buscar una buena calabaza, dulce y sabrosa (se utiliza mucho la calabaza de cacahuete), y disponer de un buen aceite de oliva suave, son condiciones indispensables para disfrutar de buenos buñuelos.

Esta es la receta. Espero que os guste.


Bunyols de carabassa
Paelló i bunyolera

BUNYOLS DE CARABASSA
INGREDIENTS
• 1/2 kg de carabassa sense la corfa.
• 3 ous.
• 1/2 kg farina.
• 1 got de llet o del aigua de bullir la carabassa.
• Ratlladura de corfa de llima.
• 50 g de rent de forner.
• Oli d'oliva suau per fregir els bunyols
MANERA DE FER
- Bullir la carabassa, escórrer-la i triturar-la amb una forqueta.
- Desfer el rent en el got de llet.
- En un llibrell posar la farina, la carabassa, la ratlladura de llima i la llet amb el rent.
- Es va removent amb les mans, procurant que no queden grums. La masa ha de quedar com una “natilla” espessa.
- Batre lleugerament els tres ous i afegir-los a la masa.( Es pot fer sense posar cap ou, fins i tot solament amb un o amb dos ous)
- Remoure fins incorporar-los.
- En eixe moment s'ha de posar l'oli al foc i la bunyolera dins de l'oli per a què es calfe i així els bunyols es desenganxent amb facilitat.
- Quan l'oli estiga calent, començar a fregir els bunyols. Afegir masa en la bunyolera i submergir-la en l'oli fins que el bunyol es desprenga i flote.
- Mantenir l'oli a temperatura adequada regulant la intensitat del foc: els bunyols no han d'enfosquir-se molt ràpid (foc massa fort), ni daurar-se molt lentament (foc massa baix).
- Donar-los la volta quan adquiresquen color ben daurat. Traure-los escorrent-los molt bé l'oli.
- Posar un plat amb sucre i impregnar els bunyols per les dues cares, avans de menjar-los.

AnotacionsLa quantitat de carabassa és al gust de cadascú, però cal tindre en compte que la masa ha de quedar espessa com una natilla. Rectificar afegint aigua de bullir la carabassa, si es el cas.
La carabassa és un aliment amb escassa aportació calòrica, és majoritariament aigua. La seua pulpa és rica en vitamines A i C  i té alt contingut en fibra.
                                              ********************
BUÑUELOS DE CALABAZA
INGREDIENTES
• 1/2 kg de calabaza sin la corteza.
• 3 huevos.
• 1/2 kg harina.
• 1 vaso de leche o del agua de hervir la calabaza.
• Ratlladura de corteza de lima.
• 50 g de levadura de panadero.
• Aceite de oliva suave para freír los buñuelos
MANERA DE HACER
- Hervir la calabaza, escurrirla y triturar-la con un tenedor.
- Deshacer la levadura en el vaso de leche.
- En un lebrillo poner la harina, la calabaza, la ratlladura de limón y la leche con la levadura.
- Se va removiendo con las manos, procurando que no quedan grumos. La masa tiene que quedar como una “natilla” espesa.
- Batir ligeramente los huevos y añadirlos a la masa.(Se puede hacer sin ningún huevo, incluso solamente con uno o con dos)
- Remover hasta incorporarlos.
- En ese momento se tiene que poner el aceite al fuego y la buñolera dentro del aceite para que se caliente y así los buñuelos se despegen con facilidad.
- Cuando el aceite esté caliente, empezar a freír los buñuelos. Añadir masa en la buñolera y sumergirla en el aceite hasta que el buñuelo se desprenda y flote.
- Mantener el aceite a temperatura adecuada regulando la intensidad del fuego: los buñuelos no tienen que oscurecerse muy rápido (fuego demasiado fuerte), ni dorarse muy lentamente (fuego demasiado bajo).
- Darles la vuelta cuando adquieran color muy dorado. Sacarlos escurriéndoles muy bien el aceite.
- Poner un plato con azúcar e impregnar los buñuelos por las dos caras, antes de comerlos.

Anotaciones: La cantidad de calabaza es al gusto de cada cual, pero hay que tener en cuenta que la masa tiene que quedar espesa como una natilla. Rectificar añadiendo agua de hervir la calabaza, si es el caso.
La calabaza es un alimento con escasa aportación calórica, es majoritariament agua. Su pulpa es rica en vitaminas A y C  y tiene alto contenido en fibra.





2 comentaris:

  1. Hola Inma!! A mi també em porta molt records esta receta.Al igual que a tu la meua iaia també m'ensenyar a preparar-los seguint tot el ritual.Lo més difícil va ser aconseguir el popular forat,pero al final ho vaig aconseguir. La recepta canvia un poc els meus no porten llet ni ous,será que en cada lloc es preparen diferents,per segur que están igual de bons. Besets i a veure si ens veiem pronte..

    ResponElimina
  2. Hola Mary!, jo també els faigs sols amb carabassa, el aigua de bullir-la (si cal), farina i rent. Quant la carabassa es molt bona, es la millor recepta. Amb els ous canvia una mica la textura, mes que el gust. Aixo, a veure si es veiem. Bes.

    ResponElimina