dimarts, 17 de març del 2015

Espardenyes / Boqerones rebozados

Anem a fer un plat amb aladroc, peix molt mediterrani que té l'inici del seu període de màxima productivitat en aquesta època de l'any que comença (abril, maig, juny).


Benvolguts per el seu sabor i textura delicada i per ser accessible per a qualsevol butxaca, forma part dels productes mes típics i populars de la cuina espanyola. Preparats com a "anxoves", "aladrocs fregits" i "aladrocs en vinagre", és difícil que no formen part de la llista de tapes de qualsevol bar al llarg de la península.

Als pobles de muntanya del Comtat i l'Alcoia, l'aladroc ha arribat habitualment des de les properes comarques de la marina, i es pren de moltes maneres, que anirem descobrint en pròximes receptes. Sense espina i arrebossat rep el nom de "espardenyes".  Aquest plat pot menjar-se com a tapa, o com un magnífic segon acompanyat d'una bona amanida de tomaca, amb la qual fa un perfecte maridatge.

Desconec l'origen d'aquest nom popular, pot ser que es tracte d'una qüestió de formes paregudes, però curiosament hi ha un tipus de mol·lusc al nord de Castelló i Tarragona que també es coneix com "espardenyes", i un plat a la comarca de la Safor que es diu "espardenyá", així que aquest tipus de calçat jugava un important paper en la nostra nomenclatura gastronòmica.

Les "espardenyes" solen agradar molt, també, als xiquets per la seua textura cruixent.

Aquesta es la recepta. Espere que us agrade.
                                         *********************
Vamos a hacer un plato con boquerón, pescado muy mediterráneo que tiene el inicio de su periodo de máxima productividad en esta época del año que empieza (abril, mayo, junio).

Querido por su sabor y textura delicada y por ser accesible para cualquier bolsillo, forma parte de los productos mas típicos y populares de la cocina española. Preparados como "anchoas", "boquerones fritos" y "boquerones en vinagre", es difícil que no forman parte de la lista de tapas de cualquier bar a lo largo de la península.

En los pueblos de montaña del Comtat y l'Alcoia, el boquerón ha llegado habitualmente desde las próximas comarcas de la marina, y se toma de muchas maneras, que iremos descubriendo en próximas recetas. Sin espina y rebozados reciben el nombre de "espardenyes"(alpargatas)". Este plato puede comerse como tapa, o como un magnífico segundo acompañado de una buena ensalada de tomate, con el cual hace un perfecto maridaje.

Desconozco el origen de este nombre popular, puede ser que se trate de una cuestión de formas parecidas, pero curiosamente hay un tipo de molusco al norte de Castellón y Tarragona que también se conoce como "espardenyes"(alpargatas), y un plato en la comarca de la Safor que se llama "espardenyá", así que este tipo de calzado jugaba un importante papel en nuestra nomenclatura gastronómica.

Las "alpargatas" suelen gustar mucho, también, a los niños por su textura crujiente.

Esta se la receta. Espero que os guste.


"Espardenyes"
INGREDIENTS
- 500 g d'aladroc
- 2 alls
- 5 o 6 rametes de julivert
- Un got de farina normal o de rebossar
- Un got d'aigua mineral
- Sal al gust
- Oli d'oliva per a fregir
MANERA DE FER
. Netejar els aladrocs, llevar els budells i descamar-los. Obrir-los per la meitat, sense separar els dos lloms i llevar amb cura l'espina. Salar-los lleugerament.
. Preparar la "gatxeta" barrejant l'aigua i la farina. Ha de quedar amb la consistència d'una natilla espessa.
. En un morter posar un pessic de sal, les dues dents d'all pelats i trossejats i el julivert. Picar una mica, el necessari per a barrejar els ingredients sense convertir-los en pasta.
. Incorporar el picat a la gatxa i barrejar.
. Passar els aladrocs oberts per la gatxa, impregnan-los bé per tots els costats. Fregir-los en abundant oli calent.
. Traure'ls quan estigen ben daurats i col·locar-los sobre paper de cuina perquè aquest absorbisca l'excés d'oli.
. Emplatar i servir calentes

nota: Amb la gatxa sobrant es fan truites xicotetes que se serveixen amb el peix. Podeu utilitzar farina normal o d'arrebossar.
                                           ***********************
INGREDIENTES
- 500 g de boquerón
- 2 dientes de ajo
- 5 o 6 ramitas de perejil
- Un vaso de harina normal o de rebozar
- Un vaso de agua mineral
- Sal al gusto
- Aceite de oliva para freír
MANERA DE HACER
. Limpiar los boquerones, quitarles las tripas y descamarlos. Abrirlos por la mitad, sin separar los dos lomos y quitar con cuidado la espina. Salarlos ligeramente.
. Preparar la "gacha" mezclando el agua y la harina. Tiene que quedar con la consistencia de una natilla espesa.
. En un mortero poner un pellizco de sal, los dos dientes de ajo pelados y troceados y el perejil. Picar un poco, lo necesario para mezclar los ingredientes sin convertirlos en pasta.
. Incorporar el picado a la gacha y mezclar.
. Pasar los boquerones abiertos por la gacha, impregnanlos bien por todos los lados. Freírlos en abundante aceite caliente.
. Sacarlos cuando esten muy dorados y colocarlos sobre papel de cocina porque este absorba el exceso de aceite.
. Emplatar y servir calientes.
Nota: Con la gacha sobrante se hacen tortillas pequeñas que se sirven con el pescado. Podéis utilizar harina normal o de rebozar.

1 comentari:

  1. Hola Inma, bona nit. Gràcies per passar-te i pel teu comentari. Venint de part de Carmen Bello, de segur que t'haurà parlat de mi més d'una vegada.
    Molta sort amb el blog. Dona satisfaccions i treball, però és de lo més agraït.
    M'agrada molt l'aladroc i les espardenyes encara més. Una bona elecció.
    Ens continuem veient. Besets

    ResponElimina